historien Om dankort

Dankort er en god historie

Dankort deler noget helt særligt med Cristiano Ronaldo og Danmarks største LOTTO-vinder. Resten er historie

​​​​​​​​​Det tog Dankort 12 år at opnå den første milliard transaktioner. Men i 2013, da kortet fyldte 30 år, rundede vi milliarden på under ét år! Danskerne har for alvor taget Dankort til sig, og kortet er simpelthen gået hen og blevet en god historie. Vi har kigget på nogle af de vigtigste begivenheder for kortet - og det, vi alle talte om undervejs, Rejehoppet f.eks.

I 1983 så Dankort lyset

…Og den første betaling blev brugt på et par sko - af en mand - daværende direktør for Pengeinstitutternes Købe- og Kreditkort A/S, Mogens Munk Rasmussen. Første år rundede kortet i alt 78.552 betalinger.

1983 var også året, hvor Gry rejehoppede sig gennem ’Kloden dreeeejer’, alle skrålede med på Shubiduas ’Folkevognen’. Og politiet stormede det besatte Allotria, der viste sig at være tomt, fordi BZ’erne var flygtet via en hjemmegravet underjordisk tunnel.

 

I 1984 kom så hæveautomaten

… Et teknologisk vidunder, der pludselig gav os muligheden for at kunne hæve penge uden for bankens åbningstid!

1984 var også året, hvor nogen, der hed Apple introducerede deres første MacIntosh, Ronald Reagan blev præsident, og Kim Larsen gjorde det igen-igen med ’Midt om natten’.

I 1984 introducerede vi også Dankort terminalen med pinkode

… Og i 1985 passerede det årlige antal betalinger med Dankort en million.

1985 var også året, hvor en vis herre, Cristiano Ronaldo, blev født. Og de legendariske Live Aid-koncerter i London og LA samlede ind til det hungersnødramte Etiopien. På scenen var bl.a. U2, Queen, David Bowie, Madonna, Paul McCartney og Elton John – og Phil Collins optrådte ved begge koncerter kun afbrudt af en flyvetur med Concorden.

 

I 1988 introducerede vi Visa/Dankort

… Og så kunne vi også bruge kortet i udlandet.
TV2 havde premiere og lagde straks gaderne øde med Lykkehjulet og Eleva2ren.

 

I 1995 rundede antallet af Dankort transaktioner en milliard!

… ’Boombastic’ ville Shaggy nok sige. Og det gjorde han så. Sammen med omkring en milliard af os andre, der sang med.

 

I 1999 så vi den første Dankort betaling på nettet

… Og øvrige 87.687 betalinger fulgte det år. Euroen blev etableret, men mest fyldte nok snakken om eventuelle digitale blackout-scenarier for timerne omkring årtusindeskiftet.

 

I 2004 gjorde vi Dankort endnu mere sikkert med chippen, så kortet blev umuligt at kopiere

… 2,3 millioner fulgte første afsnit af DR’s ’Krøniken’, kun overgået af de 2,6 millioner, der fulgte Mary og Frederiks bryllup i Vor Frue Kirke.

 

Den 23. december 2005 var julegaverne nok lidt større end normalt

… Dankort og Visa/Dankort satte i hvert fald rekord med 4,4 millioner betalinger på én dag! Og fra kortes start i 1983 og frem til slutningen af 2005 rundede vi 5,4 milliarder betalinger.

2005 var også året, hvor Helle Thorning-Schmidt meldte sit kandidatur til formandsposten i Socialdemokratiet – og vandt. Onsdags-LOTTO udbetalte Danmarkshistoriens største gevinst til én vinder på 32.401.734 kr. Og kongehuset sikrede arvefølgen, da kronprinsesse Mary den 15. oktober 01.57 fødte kronprins Christian på Rigshospitalet.

 

I 2009 var forbrugsfest afløst af finanskrise

… Og den kunne aflæses på antallet af transaktioner i årets første måneder. Barack Obama fik Nobels Fredspris – og verden mistede The King of Pop, Michael Jackson.

 

I 2013 blev Dankort 30 år

… Og var for alvor blevet en naturlig og selvfølgelig del af danskernes hverdag og bevidsthed.

2013 var dog på mange måder et stormomsust år. Bodil hærgede med storm og stormflod, regeringen kom i modvind for at lockoute ca. 67.000 lærere i lærerkonflikten. Og Yahya Hassan skabte mediestorm med digtsamlingen ’Yahya Hassan’.

 

I 2015 introducerede vi Dankort med kontaktløs funktion

… I august 2015 introducerede vi Dankort med kontaktløs funktion. Slut med at glemme kortet i terminalen og slut med lange køer i supermarkedet på grund af langsomme betalinger. Fordi du ikke skal taste din pinkode ved beløb under 200 kr., er du hurtigt videre i hverdagen. Vi danskere tog lynhurtigt den nye betalingsmåde til os, og allerede i 2017 er over 30% af alle Dankort transaktioner kontaktløse.

 

Samtidig har vi sørget for, at dit Dankort er blevet endnu mere sikkert, når du handler på nettet

- Fra 2017 kan du blive mødt af en ny sikkerhedsløsning når du handler med dit Dankort hos internetbutikkerne. Den nye sikkerhedsløsning kalder vi Dankort Secured by Nets. Løsningen består af en engangskode, som du får tilsendt via SMS, hvis du handler for et beløb over 450 kr.  

 

I 2017 kan du få dit Dankort på mobilen

- I 2017 har vi gjort dit Dankort endnu smartere. Nu kan du nemlig betale med Dankort på din mobil. Det er nemt, hurtigt og sikkert. Mobilen slipper aldrig din hånd, og du kan godkende med fingeraftryk. Du skal hverken finde dit Dankort frem fra pungen eller åbne din telefon. Dankort app fås både til Android og iOS.