Kortholder

Myter og SVAR


Myter og svar

​​​Myte: Mine kortoplysninger kan nemt blive skimmet med den nye teknologi                

Svar: Nej! Det er ikke nemt at skimme et kort. Hvis man er meget tæt på kortet (0-2 cm) og disse informationer kan ikke bruges til at producere et falsk kort og handle på nettet. Det kan dog godt lade sig gøre at hente kortnummer og udløbsdato. Både i Danmark og i udlandet stilles der krav til internetforretninger om at benytte kontrolcifre (CVC), hvilke ikke kan skimmes. Skulle nogle internetforretninger ikke leve op til disse regler, så bliver kortholder dækket ved eventuelt misbrug. Oplysningerne kan heller ikke anvendes til at generere en ny betalingstransaktion.

 

Myte: Hvis mit kort bliver stjålet kan min konto tømmes                

Svar: Nej! Skulle dit kort bliver stjålet, kan der foretages et antal kontaktløse transaktioner under 200 kr. uden PIN-kode. Som følge af dansk lov er man som kortholder godt beskyttet mod tab i forbindelse med et eventuelt misbrug, hvis PIN-koden ikke er anvendt. Kortet kan som i dag anvendes til køb på internettet, men det har intet med den kontaktløse funktion at gøre.

 

Myte: Hvis jeg bevæger mig forbi en terminal kan jeg blive trukket et tilfældigt beløb?                          

Svar: Nej! For det første skal man holde kortet meget tæt på terminalen for at det bliver aflæst (0-2 cm). For det andet skal der være sendt et beløb til terminalen. Derfor er der heller ingen grund til at pakke kortet ind (evt. i sølvpapir), for at undgå en tilfældig aflæsning.

 

Myte: Man kan ikke betale med kontaktløs over 200 kr. 

Svar: Jo! Du kan betale med den kontaktløse funktion både ved beløb under og over 200 kr. Forskellen er, om betalingen gennemføres med eller uden PIN-kode. Beløb op til 200 kr. kan gennemføres uden brug af PIN-kode.

 

Myte: Jeg får ingen kvitteringer, hvis jeg betaler kontaktløst

Svar: Der er ingen forskel om du betaler med chip og pin eller bruger den kontaktløse funktion. Det er stadig muligt at få din kvittering.

 

Myte: Det er ikke sikkert med ingen PIN kode under 200 kr.

Svar: Hvis du bruger den kontaktløse funktion ved beløb under 200 kr., så undgår du at din pin-kode bliver afluret. Du kan altså betale i ro og mag uden at tænke over om andre ser din pin-kode. Der er også indlagt en sikkerhedsmekanisme som gør, at du ved betalinger under 200 kr. kan blive spurgt om din PIN kode.

 

Myte: Jeg er bange for at andre kan gennemføre betalinger med håndholdte terminaler der bliver holdt op imod min taske eller baglomme i bus, tog, på gaden osv.

Svar: Den type misbrug er ikke set i Danmark. For at kunne tage imod Dankort betalinger, så skal  betalingsterminalen have en Dankort aftale hos Nets. Den terminal der svindles med vil hurtigt kunne blive sporet og finde frem til svindler.  

 

Myte: Jeg kan kun bruge det < 200 kr.

Svar: Man kan bruge den kontaktløse funktion ved alle beløb. Hvis beløbet er over 200 kr. så holder man sit Dankort hen til terminalen og taster herefter sin pin-kode. Hvis beløbet er under 200 kr., så skal man bare holde sit Dankort hen til terminalen og man har betalt enkelt og sikkert med den kontaktløse funktion.

 

Myte: Hvis jeg kommer for tæt på terminalen, risikerer jeg at betale for en anden

Svar: Man skal meget tæt på terminalen 1 – 2 cm. før den kontaktløse funktion kan benyttes.

 

Myte: Jeg kan ikke se beløbet og det kontaktløse symbol før jeg betaler

Svar: Mange steder skal ekspedienten ved kassen sende beløbet til terminalen. Når ekspedienten har gjort det, så vil symbolet for at den kontaktløse funktion er aktiveret sammen med beløbet du skal betale.

 

Myte: Det er terminalen, der bestemmer hvornår jeg skal taste PIN kode under 200 kr. (underforstået ikke en sikkerhed, der er bygget ind i mit kort)

Svar: Det er ikke betalingsterminalen der afgør hvornår du bliver ramt af sikkerhedsmekanismen hvor du skal bekræftet køb under 200 kr. selvom du benytter den kontaktløse funktion.