Teknologien bag det nye Dankort

NFC giVER NYE ​betalingsmuligheder

Det nye Dankort er et chip-kort med kontaktløs funktion

​​Dankort med kontaktløs funktion er et chipkort, hvor chippen kan anvendes på to måder. Dels med sin fysiske kontakt og dels med det kontaktløse interface, der benytter Near Field Communication (NFC).

Hvorfor kontaktløs og hvordan?
NFC er en robust overførselsmetode. Der kan være problemer med kontaktbaseret betaling, hvis kontakterne på kortet eller i terminalen er beskidte. Det undgår du med NFC.

Når terminalen viser, at den er klar til NFC-betaling, og du holder dit Dankort i terminalens NFC-felt, vil det automatisk udløse, at kort og terminal udveksler data. Dataudvekslingen sker i løbet af 0,5 sekund. Herefter kan kortet fjernes fra terminalens NFC-felt.

Teknologien bag
NFC-teknologien fungerer ved, at terminalen udsender et lokalt elektrisk felt. Feltet leverer både strøm til kortet og signalerer med kortet. I selve Dankortet ligger der en spole, der opsamler det elektriske felt. Spolen i kortet bruges også til at sende data tilbage til terminalen. På den måde undgår man, at der skal være et batteri i kortet.

Standarder
Det nye Dankort er baseret på brug af internationale standarder. Selve kortet følger ISO/IEC 7816 serien, mens NFC-delen er standardiseret i ISO/IEC 14443. Betalingsfunktionen og risikovurderingen af betalingen følger, lige som for det ’tidligere’ Dankort, EMV-standarden.

Sikkerhed
Sikkerheden ved en NFC-betaling kommer bl.a. ved en kryptografisk validering af kortet, hvor der bruges unikke nøgler. Dette betyder, at en genafspilning af tidligere data ikke bliver accepteret (replay attack). Efter at kortet er aflæst valideres data først i terminalen og siden eventuelt i den centrale host, før betalingen godkendes. Kortet vil kun acceptere et begrænset antal transaktioner eller et begrænset beløb, før der skal foretages en transaktion med brug af kontakter.

Flere kort samtidigt
Hvis terminalen under opstart af betalingen opdager, at der er to kort tilstede i NFC-feltet, vil den afvise transaktionen. Herefter vil kortholderen blive bedt om kun at bruge ét kort.​