pressemeddelelse 

nyheder om dankort

Danskerne handlede for rekordbeløb på Black Friday

26 november 2016

Danskerne svingede deres Dankort som aldrig før på årets Black Friday. ​Med en omsætning med Dankort på godt 2 mia. kr. blev dagen den største shoppedag nogensinde i Danmark.

2.001 mio. kr. Så stort var forbruget med Dankort på storshoppedagen Black Friday, som dermed overgik sidste års rekordsalg. Allerede sidste år indtog Black Friday pladsen som den største enkeltstående handelsdag nogensinde, og i år tog fænomenet yderligere fart med en vækst i dankortomsætning på 1% pct.

Dermed er Black Friday for alvor ved at manifestere sig som årets største indkøbsdag for danskerne, forklarer Martin Barfoed, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv.

”Black Friday har kun få år på bagen i Danmark, men allerede nu overgår dagen de store handelsdage før jul og påske. Forbrugerne jagter de bedste tilbud både i de fysiske butikker og onlinebutikkerne, og detailhandlen ser en mulighed for at kickstarte julehandlen,” siger han.

Travlt i onlinebutikkerne
Tilbudsjagten skabte både travlhed i de fysiske butikker og netbutikkerne. E-handlen på Black Friday tegnede sig for 236 mio. kroner, svarende til 12 pct. af dagens samlede omsætning med Dankort. Dette tal vil stige i den kommende uge, da pengene først bliver trukket fra Dankort kontoen, når varen bliver sendt fra butikken.

”Danskerne er blandt de mest e-handlende i verden, så det er lige så naturligt for os at lede efter gode tilbud online som i den fysiske handel. Derfor stod e-handlen også for en væsentligt del af den samlede handel på Black Friday,” siger Martin Barfoed.

Mange kontaktløse betalinger på Black Friday
Ifølge Nets, der har opgjort omsætningen med Dankort, skete mange af købene med Dankort som kontaktløse betalinger.

”Black Friday var en travl dag for danskerne og Dankort. Forbruget med Dankort overgik rekorden fra sidste år med 1 pct. Det er imponerende. Vores vurdering er, at mange af betalingerne i butikkerne har været kontaktløse, for det er netop i situationer med trængsel og kø ved kasseapparatet, at det kan være en fordel at betale kontaktløst,” siger Jeppe Juul-Andersen, der er Senior Vice President og ansvarlig for Dankort i Nets.

Flere danskere har fået øjnene op for dagen
Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv kendte fire ud af fem danskere til Black Friday-fænomenet i år. Det var en markant stigning i forhold til sidste år, hvor kun godt halvdelen kendte til dagen. Hver femte dansker havde i år forventet at gøre brug af de særlige Black Friday-tilbud, hvilket var over 50 pct. flere end sidste år.