Nye EU-regler: vælg mellem Dankort og Visa

Regler for kortholder

Hvad betyder de nye EU-regler om valg af betalingsapplikation?

Den 9. juni 2016 træder nye EU-regler i kraft som betyder, at du som udgangspunkt kan vælge om du vil betale med Dankort- eller Visa-delen af dit Visa/Dankort.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Du har en maksimal grænse for brug af Visa-delen på dit Visa/Dankort på 25.000 kr. pr. løbende 30 dage. Alle køb og kontanthævninger med Visa-delen af Visa/Dankort tæller med i beregningen af om grænsen er overholdt. Det vil medføre afvisninger i købsøjeblik, hvis grænsen overskrides. Hvis du anvender Dankort hver gang du betaler i Danmark med dit VISA/Dankort, har du den fulde Visa beløbsgrænse til rådighed når du f.eks. rejser i udlandet. Du har ikke en tilsvarende maksimal grænse på Dankort.

Hvad koster det mig?

Der er ikke noget forbrugervendt gebyr for dig som kunde, når du betaler med enten Dankort eller Visa/Dankort i fysiske forretninger. Du bør dog overveje at vælge det alternativ, som er billigst for forretningen, og dermed indirekte for dig som kunde. Dankort vil som hovedregel medføre den laveste omkostning for forretningen, når de tager imod betalinger.

Hvad skal jeg gøre?

Du skal foretage dit valg, når du betaler i forretningen. På betalingsterminalen skal du vælge Dankort, hvis du vil betale med Dankort, og Visa/Dankort, hvis du vil betale med Visa. Det er en forudsætning for at du kan vælge, at forretningen acceptere betalinger med både Visa og Dankort. Derudover er der er tekniske forhold, der gør, at du ikke i alle situationer kan foretage et valg. Det kan du eksempelvis ikke, hvis du betaler ved brug af magnetstribe eller kontaktløst. Derudover er det alene nyere Visa/Dankort, dvs. kort med kontaktløs funktion (se efter "bølger" på forsiden af kortet), der teknisk kan håndtere valget mellem de to betalingsalternativer.

Regler for forretninger

Hvad betyder de nye EU-regler om valg af betalingsapplikation?

Den 9. juni 2016 træder en nye EU regler i kraft, som betyder, at dine kunder som udgangspunkt skal kunne vælge, om de vil bruge Dankort eller Visa/Dankort, når de betaler i din forretning, hvis du både tager imod Dankort og Visa.

Hvad skal jeg gøre?

Terminaler: 

For at du som forretning kan give dine kunder et valg mellem at betale med Visa og Dankort-delen af et Visa/Dankort, skal der foretages visse ændringer på din terminal. Kontakt din terminalleverandør (fysisk forretning) eller IPSP (internetforretning), der kan oplyse om, hvad du skal gøre. Hvis du får opdateret din terminal vil dine kunder hver gang de bruger VisaDankort vil blive spurgt, om de ønsker at betale med Dankort- eller Visa-delen.

Betalingskort: 

Det er er ikke muligt at vælge mellem Visa og Dankort, hvis din kunde betaler ved brug af magnetstribe eller kontaktløst. Derudover er det alene nyere Visa/Dankort, dvs. kort med kontaktløs funktion (se efter "bølger" på forsiden af kortet), der teknisk kan håndtere valget mellem de to betalingsalternativer. Nets arbejder på, at videreudvikle den nuværende løsning, der gør det muligt for dig som forretning at indstille terminalen til foretrække enten Visa eller Dankort, når der anvendes et VisaDankort til betaling. Kunden skal dog altid have mulighed for at omgøre dit foretrukne valg. Dermed skal din kunde ikke tage stilling hver gang, de betaler med Visa/Dankort, men alene hvis de ønsker at vælge et andet alternativ.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Vær opmærksom på, at kunder, der betaler med Visa-delen af deres Visa/Dankort, kan blive berørt af den månedlige forbrugsgrænse på 25.000 kr. Som forretning skal du være yderligere opmærksom på at priserne per transaktion for henholdsvis en Dankort og Visa er forskellig.