Tilbageblik på 2019

19 december 2019

Snart vender vi det sidste kalenderblad og endnu et år er kommet til vejs ende. Vi vil benytte anledningen til at se tilbage på 2019 og slå ned på nogle af højdepunkterne for Dankort.

Nethandelen fejrede 20 års fødselsdag

I april i år var det 20 år siden, at det første køb med Dankort på nettet blev gennemført. Den 9. april 1999 købte Peter Max, administrerende direktør for PBS – det senere Nets, en buket blomster med daværende erhvervsminister Pia Gellerup som modtager. Og der fulgte et kort med, hvor direktøren takkede ministeren for en ændring af betalingsloven. Blomsterne var det første køb med Dankort på nettet nogensinde.

Siden da er hvert tiende køb med Dankort et onlinekøb, en andel vi forudser kun bliver større og større.

Kontaktløse betalinger er blevet førstevalg

Vi har sagt det før: danskerne er verdensmestre i kontaktløse betalinger. Siden lanceringen af det kontaktløse Dankort i 2015 er andelen af kontaktløse betalinger steget stødt og langt hurtigere end noget andet sted i verden.

Danskerne er så glade for den nemme og hurtige betalingsløsning, at hele 75 % af betalinger med Dankort i dag er kontaktløse.

Misbrug med Dankort er historisk lavt

Det har lønnet sig at tage kampen op mod de kriminelle, det viser seneste opgørelse over niveauet af misbrug med Dankort.

I første halvdel af 2019 lykkedes det de kriminelle at få et udbytte på i alt 8 mio. kr. ved fysisk misbrug af Dankort, mens det tilsvarende tal i første halvår 2018 lød på 17,4 mio. kr. Det er et fald på mere end 50 % på blot et år. Den store andel af kontaktløse kort har en stor betydning for det lave misbrugsniveau, fordi færre indtaster pin-koden ved køb og det derfor er sværere at aflure pin-koden, stjæle Dankortet og misbruge det efterfølgende.

Også på nettet er svindlen faldende. Her er svindlen med Dankort faldet med cirka en tredjedel det seneste år. Det store fald skyldes især sikkerhedsløsningen Dankort Secured by Nets, hvor et onlinekøb skal godkendes med en sms-kode.

Nye aftaler på plads med bankerne

Nets har i løbet af 2019 forhandlet nye Dankort aftaler med alle større danske banker og dermed sikret fortsat opbakning til danskernes foretrukne betalingskort. De nye aftaler er forhandlet bilateralt og giver dermed bedre mulighed for at tilpasse Dankort ydelser til den enkelte bank og deres individuelle ønsker.

Vi er spændte på at se, hvad 2020 kommer til at byde på. Indtil da vil vi ønske jer en god jul og et godt nytår.